Maak kennis met Frank Dewever, van triatleet tot TerraCottem: een reis van veelzijdigheid en doorzettingsvermogen

04/12/2023 - 07:31

TerraCottem viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Maar ook bij haar werknemers staat de tijd niet stil. Sales Manager Frank Dewever, die er al bij was vanaf de oprichting van de firma in 1993, viert dit jaar zijn 60ste verjaardag. Het TerraCottem-verhaal vult dus al de helft van zijn leven. Het ideale moment om wat meer te weten te komen over deze TerraCottem werknemer met het dubbel aantal TerraCottem-jaren op de teller.

Dag Frank. Laten we beginnen bij het begin. Je studeerde af als handelsingenieur in 1986 aan de EHSAL in Brussel. Waarom die keuze?

Ik wilde graag een polyvalente opleiding volgen, waarbij zowel talen, economie, wiskunde en wetenschappen aan bod kwamen. Bovendien sloot dit nauw aan bij wat ik op de middelbare school gedaan had, nl. economie-talen. Met die extra wetenschappelijke vakken wou ik zo een brede basis hebben om daarna makkelijk in het beroepsleven te kunnen stappen.

In die tijd kon je handelsingenieur enkel volgen in Antwerpen, Leuven of Brussel, aan de EHSAL Management School. Dat laatste gaf me de mogelijkheid om dagelijks met de trein te kunnen pendelen. Dat was een vereiste omdat ik toen ook nog als belofte in 2de Nationale basketbal speelde: ik wou de combinatie sport / studie verder kunnen zetten.

Wat deed je tussen het afstuderen en jouw start bij TerraCottem?

Na mijn afstuderen vervulde ik eerst nog in 1987 mijn legerdienst op de luchtmachtbasis van Bevekom, als infirmier/brancardier. Een leuke herinnering hieraan is een trip van 6 weken die ik mocht meedoen met de F16 piloten, die op oefening moesten naar Corsica. Daar stond ik in voor het onderhoud van hun anti-G-pakken en zuurstofmaskers en hielp de korpsdokter bij medische interventies.

Na mijn legerdienst heb ik eerst nog 5 jaar gewerkt in de textielsector. Eerst een half jaar in de commerciële binnendienst bij LYS Yarns in Zulte. Daarna een aantal jaren in buitendienst bij loonververij Steverlynck.

Hoe ben je dan bij de firma TerraCottem terecht gekomen?

In 1993 kwam ik in contact met Bernard Devos, die toen LYS Yarns had overgenomen. Bernard was op zoek naar jonge, gemotiveerde mensen om een nieuw bedrijf op te richten, dat een bodemverbeteraar op de markt zou brengen.

  • Luc Van Cotthem, de zoon van professor Willem Van Cotthem was de eerste die in dienst getreden was. Ik kwam erbij als tweede.
  • Ons team, onder leiding van Bernard Devos werd aanvankelijk vervolledigd met Christopher Kidder, een Amerikaan, Laurence Van Ackere en Muriëlle Kockmann, een Nederlandse. Professor Van Cotthem gaf toen nog les aan de UGent, maar fungeerde als onze wetenschappelijke raadgever.
  • En in 1994 kwam Carol Devos erbij voor de opvolging van de internationale markten.
  • Eind 1994 kwam Gilbert Vangampelaere erbij voor de opvolging van de productie. De eerste 6 jaar lieten we TerraCottem maken in loondienst, en was een goede ondersteuning in de productie van het loonbedrijf vereist.
Vlnr. Professor Van Cotthem, Luc Van Cotthem, Bernard Devos, Ian Woosnam (professioneel golfspeler),
Muriëlle Kockmann, Laurence Van Ackere, Frank Dewever en Christopher Kidder (foto 1993).

Je was erbij van bij het prille begin: 30 jaar TerraCottem en 30 jaar dat je bij TerraCottem werkt. Toen je bij TerraCottem in dienst trad, was je verantwoordelijk voor de aankoop, productie, verzending en boekhouding. Hoe ben je van de binnendienst naar extern sales manager geëvolueerd?

In het begin was het zo dat iedereen heel polyvalent bezig was. Ikzelf deed bv. zowel de aankoop van de grondstoffen als de facturatie. Maar ook de coördinatie van de productie en de verzendingen. Door mijn 5 jaar in de textielsector had ik al wat ervaring in al die zaken.

Christopher was intussen bezig een internationaal klantenbestand aan het uitbouwen, Laurence en Muriëlle deden hetzelfde in België en Nederland.

Toen het bedrijf opgesplitst werd in TerraCottem International, dat naar Londen verhuisde en zich bezig hield met de “exportlanden”, en TerraCottem BV, dat naast de Belgische markt ook Nederland, Frankrijk en Duitsland onder haar hoede kreeg, was een herstructurering noodzakelijk. Ik werd toen commercieel verantwoordelijke voor België.

Dat was een vrij logische keuze daar ik intussen zowel de klanten als het product zelf heel goed kende. Mijn administratieve taken, zoals facturatie en boekhouding, werden overgenomen door een boekhouder Michel Lagaert, die nieuw in dienst kwam.

Vanaf 2003 werd mijn marktgebied dan uitgebreid met Nederland en Duitsland.

Hoe ziet een doorsnee week eruit voor jou?

Ik probeer zoveel mogelijk structuur te steken in mijn werkdagen. ’s Morgens probeer ik eerst door mijn e-mails te geraken. Op maandag en vrijdag is dat meestal gevolgd door ofwel interne werkvergaderingen, of vergaderingen met mijn Belgische klanten. De dinsdagen, woensdagen en donderdagen zijn meestal gereserveerd voor binnenlandse en buitenlandse beurzen of klantenbezoeken.

Welk aspect van je werk geeft jou de meeste voldoening?

Er zijn een aantal zaken...

  • Enerzijds het pionierswerk: niet alleen omdat we met een revolutionair product gestart zijn, maar ook omdat we dit opgebouwd hebben vanuit het niets.
  • Anderzijds is er het contact met de klanten. Mensen oplossingen aanbieden voor hun problemen: zowel onze eigen klanten, als de eindgebruikers van TerraCottem.
  • Wat ook voldoening geeft is om nieuwe markten en/of toepassingen van onze bodemverbeteraars te ontwikkelen.

Je bent verantwoordelijk voor de verkoop in België, Nederland en Duitsland. Wat zijn de verschillen en gelijkenissen tussen die landen?

Er zijn zeker verschillen. In België ligt de klemtoon vooral op de privé tuinaanleg.. Mijn ervaring leert me dat een Belg vrij veel geld besteedt aan zijn tuin, terwijl er van de overheid uit minder groenprojecten worden gerealiseerd. In Nederland is dat meer verdeeld: zowel particulier gebruik (waar we sterk aanwezig zijn in de potgrondsector), als professionele aanplantingen. In Duitsland slaat de balans voornamelijk door naar dat laatste: daar heb je bv. de vele openbare besturen (vb. “Strassenbauamten” en “Autobahnamten”) die bepalen wat aangeplant wordt.

Dat zie je ook terug in ons distributeursnetwerk. In België hebben we een 30-tal verdeelpunten, die regionaal werken, om al die tuinaanleggers goed te kunnen bedienen. In Nederland hebben we eerder nationale verdelers per sector. In Duitsland hebben we 1 grote verdeler, met verschillende vestigingen en vertegenwoordigers per regio en daarnaast een paar kleinere.

Maar er zijn ook gelijkenissen: in alle landen zijn onze handelaars specifieke toeleveranciers naar de groensector. En het personeel dat bij hen tewerkgesteld is heeft hoofdzakelijk een opleiding genoten in het groenonderwijs of heeft familiale banden in de groensector. Eenmaal in de sector beland blijven werkgevers en werknemers in alle landen de groensector voornamelijk trouw.

Wat is je favoriete beurs?

In ieder land heb ik wel een beurs, die ik heel graag doe.

In Nederland is dat de Groene Sector Vakbeurs, die in de winter doorgaat. Dat is een beurs in Hardenberg, gericht naar hoveniers. Daar kan ik zelf nauw in contact komen met de vele eindgebruikers en ondersteun ik onze Nederlandse toeleveranciers naar de professionele sector, Mertens en Vitagro.

In Duitsland is Galabau toch wel mijn favoriet. Een heel grote, internationale beurs. Die duurt 4 dagen en trekt meer dan 60000 bezoekers over de 1000 verschillende standen.

Maar op nummer één staat toch wel een Belgische beurs: de Nationale Grasdag. TerraCottem is een van de organiserende partners en wij zijn bij alles betrokken: van de kick off meeting, over de aanleg van de demovelden (zowel de gras- als de veldbloemvelden), tot de beursdagen zelf. Het is een heel uniek concept, met een groot demoveld, maar ook door het aanbod van de standhouders dat heel divers is . En er is ook een Scholendag, waarbij de toekomstige tuinaanleggers en groenverzorgers op bezoek komen.

Lees hier het blogbericht “De geschiedenis van de Nationale Grasdag

Wat was voor jou het meest bijzondere project?

Van ieder project blijft er wel iets bij...

In België heb ik een bijzondere band met de stad Oudenaarde. Die doen telkens mee aan de bloemenwedstrijd Entente Florale. In 1999 behaalden ze een zilveren medaille en in 2019 (net 20 jaar later) de gouden medaille. En in 2022 wonnen ze ook een prijs in de internationale bloemenwedstrijd Communities in Bloom. Oudenaarde was ook de eerste stad die TerraCottem gebruikte in hun projecten. Samen met de mensen van Oudenaarde hebben we onze kennis omtrent het gebruik van onze bodemverbeteraars in de verschillende toepassingen sterk kunnen uitbreiden: in bloembakken, plantenborders, veldbloemen en boomaanplantingen. Over al die jaren heen heb ik ook een mooie, persoonlijke band opgebouwd met die mensen.

Lees hier het blogbericht “Stad Oudenaarde: sinds 30 jaar trouwe gebruiker van TerraCottem

In Nederland hebben we in onze beginperiode TerraCottem kunnen inwerken in De Kuip van voetbalclub Feyenoord. En later ook in het oefencomplex De Toekomst van Ajax Amsterdam. Toch wel twee heel mooie prestigeprojecten.

In Duitsland heb ik mooie herinneringen aan het eerste grote aanplantingsproject in Hösbach-Goldbach. De autosnelweg A3 werd over een groot stuk overkapt en alle betonstructuren werden verborgen met aanplantingen van bomen en struiken, allemaal met TerraCottem bodemverbeteraar.

Je was vroeger een basketbalspeler, maar ook een triatleet.

Tijdens mijn jeugd, maar ook gedurende mijn studententijd speelde ik basketbal bij BT EUROSOAP Waregem. De ploeg was net failliet gegaan en met de beloftenploeg zijn we toen herbegonnen in 3de provinciale. In 7 jaar tijd zijn we opgeklommen naar 3de Nationale.

Toen ik begon te werken werd de combinatie met het basketbal wat moeilijker. Ik fietste en liep toen al veel in de zomermaanden, waardoor ik eens wou deelnemen aan een halve triatlon. Dat beviel me enorm. Waardoor ik de beslissing nam om me eens een jaar toe te leggen op de volle afstand. Tijdens mijn eerste deelname was ik meteen 10de op het BK lange afstand. Wat smaakte naar meer: ik stopte met basketbal om me volledig te kunnen toeleggen op de triatlon. Mijn beste resultaat was een 5de plaats op de Belgian Coast Triathlon, het voormalige kampioenschap van België. Ik heb dat 8 jaar in competitie gedaan.

Je bent nog steeds volop aan het sporten: een fervente fietser en je doet aan overlevingsweekenden. Welke gelijkenis zie je tussen het sporten en je werk? Welke lessen van het sporten kan je toepassen in je beroepsleven?

Er is een beetje een parallel tussen mijn periode als triatleet en mijn beginjaren bij TerraCottem. In die zin dat het beide pionierswerk was. In die tijd stond de sport nog in haar kinderschoenen in België. Via trial-and-error was het echt zoeken naar goede trainingsschema’s bv. En ook bij TerraCottem was het zoeken naar manieren om het product en de firma op de markt te zetten.

En beide, zowel de sport als mijn job, vereisen een grote mate van veelzijdigheid. De sport heeft de 3 takken (zwemmen, lopen en fietsen), maar ook beroepshalve moest en moet ik verschillende “disciplines” beheersen: administratie, aankoop, verkoop, etc.

En natuurlijk heb je bij beide doorzettingsvermogen nodig. Mijn motto is:

je kan niet in alles de beste zijn, maar je moet bij alles je best doen (lacht)”.

30 jaar dat je TerraCottem vertegenwoordigt. Wat maakt TerraCottem zo bijzonder voor jou?

Ik beschouw TerraCottem een beetje als mijn “stiefkind”, want ik stond mee aan de wieg van het bedrijf (lacht). De ouders zijn natuurlijk Bernard Devos, de oprichter van het bedrijf, en professor Van Cotthem, de uitvinder. Dat maakt dat die band met het bedrijf voor mij heel sterk is.

Lees hier het blogbericht “Hoe zou het nog zijn met .... professor Willem Van Cotthem?

Heb je zelf groene vingers?

Ja, want ik vind dat als je advies geeft aan professionele groengebruikers, je het ook zelf ervaren moet hebben.

Ik heb mijn eigen tuin gedurende de laatste 20 jaar zelf ontwikkeld en gerealiseerd. Het plan werd uitgetekend door tuin- en landschapsarchitect Erik De Waele, waarbij ik zelf ook inspraak had. Maar alle taxushagen en elke boom en elke plant heb ik zelf aangeplant. Ook een zwemvijver aangelegd, samen met tuinaannemer Johan Terras, die de grondwerken deed. Maar de afwerking nam ik zelf voor mijn rekening. Ook alle plantenborders met vaste planten en siergrassen werden zelf aangelegd. Ik heb mijn gazon, wat vrij groot is, helpen inzaaien. En ik doe het meeste tuinonderhoud nog zelf.

Wat is je lievelingsboom / -plant?

Ik hou vooral van massieven in combinatie met solitaire bomen. Als haagplant vind ik Osmanthus Burkwoodii supermooi. Die heeft een mooie bloem in de lente, met witte kleine bloemetjes. En die is ook makkelijk in vorm te houden. Qua bomen ben ik fan van streekeigen bomen, zoals de Alnus glutinosa (zwarte els). Die is heel open van structuur, met fijne blaadjes. En ook de uitheemse Quercus ilex (steeneik), een bladhoudende boom, die het ganse jaar door een mooie groene kleur behoudt kan mij bekoren.

Alle drie heb ik deze in mijn tuin staan.

Duurzaamheid is een groeiende zorg in alle sectoren: hoe uit zich dat in de groensector?

Wat we vooral zien in de groensector is dat men minder en minder verhardingen gaat aanleggen en op zoek gaat naar alternatieven, zoals grasdallen en doorlaatbare verhardingen.

In de tuinen wordt er ook ingezet op “groen” en “blauw”. Er wordt meer en meer afgestapt van strakke gazons. Er is meer aandacht voor bomen en struiken, voor meer biodiversiteit. Er door de klimaatverandering wordt er ook gekeken naar verschillende mogelijkheden om meer water te bufferen en waterpartijen aan te leggen.

Duurzaamheid betekent ook meer aandacht voor composteren en recyclage van groenafval: de mensen gaan zelf composteren en snoeihout bv. verhakselen om te gebruiken als bodembedekker

Hoe zie je onze industrie evolueren in de komende 5 jaar?

De nadruk zal de komende 5 jaar nog meer gelegd worden op een klimaatbestendig groenbeheer. Er zal nog meer onthard worden en ruimte gecreëerd voor waterbuffering, waterinfiltratie en biodiversiteit.

Tot slot, hoe zie je je rol evolueren in de komende jaren en welke ambities heb je voor zowel je persoonlijke groei als je bijdrage aan de firma?

"Die 30 jaar bij TerraCottem zijn voorbij gevlogen".

Normaal gezien mag ik nog 5 jaar verder, tot mijn 65ste. Dus ga ik helpen de commerciële activiteiten nog verder uit te bouwen. En uiteindelijk zal er een opvolger moeten gezocht worden, die ik graag zal bijstaan om mijn kennis naar hem of haar over te brengen.

Bedankt voor dit gesprek, Frank. Het was een heel interessante terugblik op jouw tijd bij TerraCottem!

Wens je met Frank in contact te komen?

TerraCottem BV
Brugstraat 27A - 8720 Oeselgem (Dentergem)
T. +32 (0)475/38.19.49
E. frank.dewever@terracottem.be

Ken je iemand die dit artikel ook graag zou lezen?
Kopieer de link en deel gerust.

Wil je ook graag eens in de kijker staan?

Dat kan!

Stuur snel een mailtje naar marketing@terracottem.be en we plannen samen een online meeting in.

Ontmoet hier de andere leden van

Team TerraCottem