In de kijker: BOS Tuinaanleg en onderhoud

15/12/2021 - 00:00

Basile Van Hecke is opgegroeid in het groen. Basile's ouders hebben een bloemenwinkel en zijn daarbovenop nog actief in tuinaanleg en tuinonderhoud: de passie voor de natuur kreeg hij met de paplepel mee. Hij volgde een opleiding in de tuinbouwschool te Eeklo en hielp zijn vader met het aanleggen van tuinen. Op deze manier kreeg Basile de passie en kennis mee die hij nog elke dag probeert aan te scherpen.

In de kijker: Tuinaanleg & Onderhoud Basile Van Hecke

"De natuur is nu eenmaal geen wiskundige formule waarbij je weet dat een plus een twee is".

Basile vertelt: "Mijn doel in de tuinaanleg en onderhoud is om de mensen terug kennis te leren maken met de natuur en hoe ze kunnen anticiperen op de veranderende weersomstandigheden, de noden van hun tuin en van de natuur zelf. Zaken waar we dezer dagen vaak mee geconfronteerd worden."

Juiste plantenkeuze

Naast dit idee is het natuurlijk ook belangrijk dat de tuin in zijn verschillende facetten mooi oogt. Niet alleen in de zomer kan een tuin aantrekkelijk zijn maar ook in de winter, herfst en de lente kan je een tuin aantrekkelijk maken. De juiste plantenkeuze is hier van groot belang. Door te werken met vaste planten kan je verschillende vormen en structuren creëren om zo een mooi harmonie te vormen tussen de wanorde van de natuur en het esthetische van een aangelegde tuin. Dat is waar mensen op zoek naar zijn. Gebruik maken van verschillende soorten die een zeer lange bloeiperiode gaan overlappen en elkaar afwisselen.

In dit project kan je zien dat dankzij de juiste bodemverbeterende middelen een vaste plant die klein oogt in het begin van het groeiseizoen na slechts één groeiseizoen prachtige resultaten kan bekomen.
Dit gaat slechts over een border waarbij je binnen een beperkte oppervlakte toch heel veel diversiteit kan brengen.

De bodem is de basis

Bij een totale aanleg van een tuin is het belangrijk om te kijken naar de noden en wensen van de klant alsook naar de staat van de grond. Op basis van deze zaken ontwerpen wij de volledige tuin met aangepaste soorten waarvan we weten dat ze goed zullen gedijen in deze grondsoort.

Hier is met behulp van TerraCottem universal zowel het gazon als de planten de droogte een stapje voor.

"We waren aangenaam verrast hoe snel het gras en de planten waren gegroeid dankzij de juiste bodemverbeteraar. Het is altijd leuk om terug te komen voor het onderhoud van een tuin waar alle planten groeien naar verwachting of in sommige gevallen zelfs veel beter dan verwacht".

Bij dit ontwerp hebben we gewerkt met natuurlijke vormen en deze doorgetrokken zowel in de plantenborders als naar het gazon toe.

De tuin zal door de jaren heen een afwisseling zijn van bloei en wolkenvormende planten.

De eigenaar wou een plekje om te ontspannen. Hiervoor zorgden we voor een terras in de tuin met veel privacy.

Kies voor kwalitatief graszaad

Bij het aanleggen van een gazon maken we het liefst gebruik van graszaad.

Het voordeel bij het zaaien van gras is dat je je eigen samenstelling van verschillende grassoorten kan kiezen. We opteren steeds voor kwaliteit en het mengsel moet voldoen aan de grondsoort.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Bar Power RPR sport gazon. Dit mengsel met hoge beloopbaarheid legden we aan voor een jong gezin met spelende kinderen en dat was de beste keuze.
Het is niet erg wanneer speelgoed in de tuin blijft liggen want het gazon weet zich altijd pijlsnel te herstellen. In dit filmfragment kan men de resultaten zien na slechts een week.

Wonderbaarlijk wat de juiste samenstelling kan doen.

Soms krijgen we ook speciale aanvragen die we altijd met open armen ontvangen:

Deze wilgenhut (Salix alba) was een natuurlijk oplossing voor de kinderen.

Een leuk alternatief voor de klassieke plastieken speeltuigen
die in vele andere tuinen staan.

In combinatie met vaste planten creëer je op een beperkte oppervlakte een ruimtelijk gevoel met verschillende bloeitijden zodat er altijd wel iets te beleven is in de tuin.

Wat willen de klanten?

Tuinaanleg en onderhoud is voor ons meer dan alleen esthetisch correcte combinaties en vormen maken.
Wij geven graag technisch advies en zoeken naar verschillende mogelijkheden en oplossingen.
We gaan graag nieuwe uitdagingen aan en luisteren naar de wensen van de klanten.

Bij het aanleggen van een plantenborder proberen we te zoeken naar de juiste combinaties dit gaat van kleur tot groeihoogte van de verschillende soorten.

In één oogopslag zie je de verschillende hoogteniveaus met elk zijn eigen bloeiperiode en specifieke kleuren. Samen gaan ze hand in hand en versterken ze elkaar. Zoals de Verbena bonariensis met de Persicaria affinis.

We zien ook dat soorten die vroeger als ‘oudbollig’ werden gezien nu terugkomen zoals de Geranium ‘rozanne’, een sterke groeier en staat de volledige zomer in bloei met prachtige paarse bloemen. We combineren graag met planten die als moderner worden gezien zoals de Hydrangea ‘Limelight’. Deze vernieuwende combinaties gaan verrassend goed samen.

Let's get creative

We merken doorheen onze verschillende projecten dat de omvang van een project ons niet gaat tegenhouden om onze creativiteit de vrije loop te laten gaan.

Het is net een uitdaging om een ruimtegevoel te creëren binnen een beperkte oppervlakte:

Zo zie je dat we vanuit het terras van deze tuin een dieptezicht creëerde door onze vormen van de plantenborder, we leiden het oog over de volledige lengte van de tuin in zowel de vormen in de hoogte als in de lengte.

Wij verzorgen ook het onderhoud

Naast de aanleg concentreren we ons ook op het onderhoud van tuinen.

Het is belangrijk dat een tuin het juiste onderhoud krijgt alsook het tijdig snoeien. We merken tijdig problemen op of de nood aan extra bemesting.
Het is zeer belangrijk in de jonge groei van een plant dat deze de juiste snoeiwijze krijgt. Dit is in vele gevallen bepalend voor de vorm die de plant later zal aannemen.

Wens je Basile te contacteren of meer van zijn werk te zien? Dat kan:

BE 0745.422.135
Tel: 0471 43 90 13
E-mail: tuinonderhoud.bos@gmail.com
Facebook: BOS.Tuinaanleg.en.onderhoud
Instagram: bos_tuinaanleg_en_onderhoud

Ken je iemand die dit artikel ook graag zou lezen?
Deel gerust:

TerraCottem bodemverbeteringstechnologie voor een kosteneffectieve en duurzame plantengroei. Ontdek hier ons gamma aan bodemverbeteraars.

Ik wil graag meer informatie over TerraCottem

Vul hier ons webformulier in