Hou je terrasplanten zonder veel moeite in topconditie

09/04/2021 - 14:56

Daar is de lente, daar is de zon ... Een blik op je terras of balkon en je denkt: tijd voor een opkikker. Maar vóór je halsoverkop naar het tuincentrum snelt, stel je jezelf best een aantal vragen. Welke planten en potten passen er op jouw terras, wanneer ga je planten en hoe pak je dat aan ... ? En de belangrijkste vraag: hoe hou je ze in topconditie? Dit stappenplan helpt je een flink eind op weg.

Bezint eer je begint

Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Zeker als je weet dat de keuze aan bloemenpracht overweldigend is. Viooltjes, madeliefjes, vlijtige liesjes, geraniums… in alle kleuren, geuren en vormen. Of misschien geef je de voorkeur aan vaste planten zoals lavendel en hibiscus. Je kan ook bloembollen, kruiden en groenten planten. Je zou de eerste niet zijn die door keuzestress het tuincentrum met lege handen verlaat.

Kijk dus in de eerste plaats naar wat past bij je terras of balkon. Lijkt een intens rode Begonia de perfecte match bij je kastanjebruine tegelvloer? Doen. Ga ook na of het zon-, schaduw- of halfschaduwplanten zijn. Want zoals met vastgoed geldt ook voor jouw plantjes: location, location, location!

En onthoud ook dit. Ben je een luie tuinier, investeer dan in planten die weinig onderhoud nodig hebben. Al bestaat hier ook een middel voor. Later meer hierover.

Kies een pot op maat van je plant en terras

Plant gekozen, dan dringt de volgende vraag zich op. Welke pot? Ook hier is het aanbod nagenoeg oneindig. Bloempotten, balkonbakken, hanging-baskets ... Hou in de eerste plaats rekening met de plant zelf. Welke potmaat is geschikt, nu en in de toekomst? Een plant groeit immers nog. En dan is er ook nog de keuze van het materiaal: stenen, terracotta of kunststof … Elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen.

  • Keramische en terracotta potten spelen een rol bij de warmteregulering en laten dankzij hun poreusheid lucht en water circuleren, maar ze zijn zwaarder en brozer in geval van een slag.
  • Kunststof potten zijn licht en duurzaam, maar laten geen water en lucht door en dragen niet bij tot de warmte-uitwisseling.

Sowieso moet elke pot voorzien zijn van drainagegaten, zodat het overtollige water vlot weg kan. Terrasplanten houden immers niet van natte voeten. In het stukje over verzorging komen we hier nog op terug.

Tip! Voor een optimale waterafvoer: giet een laagje gepofte kleikorrels of potscherven onderin je pot en zet hem op blokjes zodat hij een stukje van de grond staat.

Potgrond met een plus

Het is je in het tuincentrum ongetwijfeld opgevallen: potgrond komt in verschillende soorten. De samenstelling bepaalt de prijs. Universele potgrond is geschikt voor alle bloemen en planten. Maar je hebt ook potgrond waarvan de samenstelling is afgesteld op een specifieke bloemen- of plantensoort.

Welke potgrond je ook kiest, de overlevingskansen van je plant stijgen met een bodemverbeteraar. TerraCottem bijvoorbeeld. Dit product zorgt voor een betere waterhuishouding en voor een stevigere inworteling. Je bloemen gaan er sneller door groeien én ze zijn bestendig tegen droogtestress. Nog een plus? Meer en grotere bloemen. Bovendien gaat je plant langer mee.

Tip! Geef je liever de voorkeur aan een potgrond met minder turf of veen? Ook dan is TerraCottem een goed alternatief. Het drijft de waterhuishouding en luchtigheid van de potgrond op en dat gedurende vele jaren.

Planten na IJsheiligen: feit of fabel?

Beginnen je groene vingers al vroeg op jaar te kriebelen? Best nog even wachten. De volkswijsheid zegt immers: “Het kan vriezen tot in mei, tot de IJsheiligen zijn voorbij.” Er schuilt zeker een grond van waarheid in deze weerspreuk.

Maar ook na half mei is schadelijke nachtvorst nog mogelijk. Zeker in de Kempen en de Ardennen. Heb dus geduld en hou het weerbericht van jouw woonplaats in de gaten.

In 8 stappen naar een bloeiende plant

Tijd om de plantjes echt te laten schitteren.

Zo ga je aan de slag:

  1. Meng de potgrond met de geadviseerde dosis TerraCottem (TC).
  2. Giet een laag van dit TC-potgrondmengsel op de gepofte kleikorrels of potscherven op de bodem.
  3. Haal de planten uit de bakjes van de winkel.
  4. Schud de kluit voorzichtig af.
  5. Plaats de plantjes op het eerste laag grond.
  6. Vul de pot verder met het TC-potgrondmengsel tot zo’n 2 cm van de rand.
  7. Druk de aarde stevig aan.
  8. Geef overvloedig water.

Zo hou je je planten in topconditie

Het planten is maar het halve werk. Nu komt het erop aan je terrasplanten de juiste verzorging te geven. Enkele evergreens: verwijder steeds dode bloemen en onkruid. Ze nemen immers energie van de planten weg. Ondersteun grote bloemen zodat ze niet afkraken. En misschien wel het belangrijkste: niet vergeten je planten water te geven!

Veel of weinig water?

Hoeveel water een plant nodig heeft, varieert per soort. Vuistregel: beter 1 keer veel water geven, dan veel keer weinig. Ideaal is 1 à 2 keer per week een grote hoeveelheid, tot het water vanonder uit de pot komt.

Tip! Hoe weet je of je plant dorst heeft? Hef de pot op. Voelt deze licht, dan is het tijd om water te geven. Voelt de pot nog zwaar, dan is de aarde nog vochtig genoeg.

Op welk moment van de dag?

“Geef je planten nooit water op het heetst van de dag want dan verbranden ze”, hoor je vaak. De waterdruppels zouden immers werken als een soort vergrootglas en brandplekken veroorzaken. Maar is dat wel zo?

De waarheid ligt, zoals steeds, in het midden. ‘s Morgens of ’s avonds water geven is altijd beter. Zo voorkom je dat het water snel verdampt. Let er ook op dat je enkel water giet op de grond en niet op de bloemen.

TerraCottem to the rescue

Volg je bovenstaande stappen, dan is de kans groot dat jij deze zomer geniet van een natuurkuur op je balkon of terras. Maar soms ligt die hangmat net iets te comfortabel en drinkt de cocktail lekker lang weg. Oeps, vergeten dat je planten ook dorst hebben. Te laat? Niet als je een bodemverbeteraar van TerraCottem toevoegt aan je potaarde.

De waterkristallen in TerraCottem houden water en voedingsstoffen vast in de bodem, zodat je minder vaak water hoeft te geven. Bovendien zijn je planten bestendiger tegen droogtestress, iets wat door de klimaatsverandering vaker voorkomt. TerraCottem zorgt voor een extra waterbuffering waardoor je planten minder snel verwelken en jij er langer van geniet. Blijf dus gerust nog even liggen in je cozy hangmat.

Ken je iemand die dit artikel ook graag zou lezen? Deel gerust:

Je planten zonder veel moeite in topconditie houden?

Bestel jouw TerraCottem hier