Jedinstvena priča

Prof. Dr. Willem Van Cotthem i tim stručnjaka sa Univerziteta za morfologiju biljaka, sistematiku i ekologiju, u Gentu, 1983, godine započeli su istraživački program uzgajanja biljaka u podsahelskoj regiji u Africi, upotrebljavajući manje količine vode.

U prvoj fazi razvili su metod istraživanja da bi proučili uticaj širokog niza materija (kore kokosa, kompost, hidroapsobujuće polimire, treset, zeolit, kokosovo vlakno, neorganske i organske oplemenjivače, protein, skrob i td.) na rast biljaka, kako pojedinačno tako i u različitim kombinacijama. Tim iz Genta je pronašao da mešajući odredjene hidroabsorbente, nutritivne i komponente za stimulaciju rasta korena, dobilo se superiorno djubrivo koje je davalo dramatične i brze rezultate. Laboratorija je bila u mogućnosti da nedvosmisleno demonstrraju da odredjeni materijali dopnunjuju jedni druge u sinergijskom dejstvu i obezbedjuju takvu dobit čije združeno dejstvo je bolje od dejstva individualnih komponenti. Istraživački napori predvodjeni prof. Cotthemom su proizveli TerraCottem oplemenjivač zemljišta koji je napravljen od preko 20 komponenti koje deluju u sinergiji radi poboljšanja uslova za rast i pomažu rast biljaka.

Deset godina testiranja sprovedenih i u laboratoriji i na poljima završene su pre nego što je ova tehnologija oplemenjivanja zemljišta postala dostupna u komercijalne svrhe i dostupna na medjunarodnom nivou.

Arbol, Burkina Faso (1988): Autohtono drveće posadjeno sa TerraCottem-om neposredno pre kišne sezone.
Arbol, Burkina Faso (1990): Dve godine kasnije.
Arbol, Burkina Faso (1992): Četiri godine kasnije.

U 2018-toj godini, smo proslavili 25-godina uspešnog poslovanja:

25 priča o 25 godina šampiona TerraCottem-a