Zaštita zemljišta vetrozaštitnim pojasevima

19/08/2019 - 16:01

Oko 70% električne energije proizvedene u Srbiji dolazi od uglja. Termoelektrane i kopovi Kostolac su u najvećoj meri pokrenuti od strane uglja ekstrahovanog iz okolnih površina, otvorenih jama.

Površinski kop je najčešća forma strateškog kopanja materijala u Srbiji, koji vizuelno i ekološki utiče na okolinu sa dugotrajnim štetnim efektima, kao što su zagađenje vode i vazduha, gubitak šuma i plodnosti zemljišta.

JP „Elektroprivredi Srbije“ je ponudjeno inovativno rešenje za ozelenjavanje degradiranih površina, koji doprinosi poboljšanju mikrobiološke aktivnosti zemljišta, poboljšava rast biljaka uz povećanje kapaciteta zadržavanja vode i povećanja procenat primanja biljaka. Niz tehnologija je pokušano u prethodnim projektima, koji su davali slabe rezultate, dok GreenSoil Inženjering na čelu sa MSc Natašom Trifunović, nije predstavio holistički pristup baziran na metodologiji TerraCottem-a:

„Nakon izvršene tehničke rekultivacije, formirana su polja za sadnju biljaka. Sadnja je obavljena kombinovanom tehnikom mašinski-motorno svrdlo i ručno pripremanjem sadnih jama. Primenjena je tehnologija sadnje sadnica crnog bora sa golim korenom i kontejnerskih sadnica crnog bora, kao i bagrema sa golim korenom uz dodavanje TerraCottem-a“.

Uprkos izuzetno povišenim temperaturama i bez uslova nege i održavanja biljaka nakon sadnje, dve godine stare sadnice crnog bora sa golim korenom imale su procenat primanja oko 95%, dok je kod sadnica crnog bora starih tri godine procenat primanja 60%. Kontejnerske trogodišnje biljke crnog bora su pokazale procenat primanja 85%. Sadnice sa golim korenom bagrema starosti godinu dana imale su procenat primanja preko 90%.

Elektroprivreda Srbije je zadovoljna rezultatima, kao i vodja projekta Nataša Trifunović:

„Celokupan projekat je izveden vrlo uspešno sa procentom primanja sadnica preko 70%, uz vrlo zadovoljavajući porast biljaka, uz napomenu da su uslovi održavanja ozelenjene površine izostali, na šta se mogu dodati i ekstremno visoke letnje temperature.“

Zaštita zemljišta vetrozaštitnim pojasevima
Zaštita zemljišta vetrozaštitnim pojasevima
Zaštita zemljišta vetrozaštitnim pojasevima
Zaštita zemljišta vetrozaštitnim pojasevima
Zaštita zemljišta vetrozaštitnim pojasevima

Tijekom jubilarne godine dijelit ćemo s vama jednu od 25 naših klijenata.

Uronite u povijest